• Share on Facebook
 • Share on Linkedin
 • Share on Zalo
 • Bookmark this page
 • Chia sẻ link với bạn bè
Tổng hợp đề thi IELTS kèm BÀI MẪU [Cập nhật liên tục]

Tổng hợp đề thi IELTS 2023 kèm bài mẫu sẽ giúp bạn nắm vững cấu trúc đề. Bài viết còn có lộ trình giúp bạn ôn tập hiệu quả và đạt kết quả cao trong kỳ thi.

Kiểm tra phát âm với bài tập sau:

{{(sIndex/sentences.length)*100}}%
{{ sentences[sIndex].text }}.
loading

Cấu trúc đề thi IELTS mới nhất 

Đề thi IELTS Listening (30 phút)

Cấu trúc đề thi IELTS mới nhất 
Cấu trúc đề thi IELTS Listening đều giống nhau 100% giữa IELTS Academic và IELTS General

Phần thi này bao gồm các câu hỏi kiểm tra năng lực của bạn trong việc nắm bắt các ý chính và thông tin thực tế thật chi tiết, khả năng nhận thức quan điểm và thái độ của người nói, khả năng hiểu được mục đích của vấn đề được nói đến và khả năng theo kịp sự trình bày các ý kiến.

Cấu trúc đề thi IELTS Listening đều giống nhau 100% giữa IELTS Academic và IELTS General.

 • Thời gian làm bài của phần thi Listening là 30 phút + 10 phút ghi chép đáp án sang answer sheet. 
 • Số câu hỏi của IELTS Listening IELTS Listening bao gồm 40 câu hỏi. Mỗi câu trả lời đúng được 1 điểm (thô) → Điểm thô tối đa là 40 điểm. 

Lưu ý: đây là điểm “thô” (raw score) và không phải là điểm được ghi trên bảng diếm kết quả. Bản raw score này sẽ được chuyển sang band điểm IELTS phù hợp (từ 0 – 9).

Cấu trúc chung phần nghe IELTS (IELTS Listening)

IELTS Listening có 4 phần nhỏ, mỗi phần tương ứng với 1 audio để nghe (các đoạn hội thoại sẽ có độ khó tăng dần). 

 • Phần 1: một đoạn hội thoại giữa 2 người về một chủ đề hàng ngày. 
 • Phần 2: một đoạn độc thoại về một chủ đề xã hội hàng ngày. 
 • Phần 3. một đoạn hội thoại giữa nhiều người (2 – 4 người) về một chủ đề liên quan đến giáo dục, đào tạo. 
 • Phần 4. một độc thoại về chủ đề học thuật. 

Lưu ý: Mỗi audio chỉ phát 1 lần duy nhất. Phần nghe có thể có nhiều tông giọng khác nhau và không cố định giọng Anh – Anh, Anh – Uc, Anh – NeW Zealand, Anh – Mỹ và Anh – Canada. Mỗi phần sẽ đặt 10 câu hỏi với một hay nhiều dạng khác nhau. 

Đề thi IELTS Reading (60 phút)

Phần Reading gồm có 40 câu hỏi gồm vài loại câu được sử dụng để kiểm tra kỹ năng đọc
Phần Reading gồm có 40 câu hỏi gồm vài loại câu được sử dụng để kiểm tra kỹ năng đọc

Phần thi môn Đọc (Reading) gồm có 40 câu hỏi. Một vài loại câu hỏi được sử dụng để kiểm tra kỹ năng đọc. Các kỹ năng này bao gồm đọc để nắm bắt ý chính, đọc để hiểu các khái niệm chính, đọc để nhớ chi tiết, đọc lướt, đọc hiểu các lập luận chặt chẽ, và nhận ra quan điểm, thái độ và mục đích của người viết.

Đề thi Reading Academic 

Hình thức Academic bao gồm 3 đoạn văn dài (khoảng 1500 từ, độ khó tăng dần) từ miêu tả và tả thực đến sự rời rạc và phân tích. 

Các đoạn văn có thực và được trích từ sách, tập san, tạp chí và báo. Những đoạn văn này được chọn lọc để dành cho đọc giả không chuyên. Tuy nhiên được công nhận thích hợp với mọi người ghi danh vào các khóa đại học hoặc cao học hoặc đang dự định đăng ký về chuyên môn.

Đề thi Reading General 

Hình thức General yêu cầu bạn đọc các đoạn trích từ sách, tạp chí, báo, thông báo, quảng cáo, sổ tay công ty và các hướng dẫn. Có các tài liệu mà bạn có thể bắt gặp hàng ngày trong môi trường nói Tiếng Anh.

Có thể thấy, thời gian làm bài IELTS Reading cũng không thoải mái. Việc vận dụng tối ưu kỹ năng đọc lướt nội dung để có thể nắm bắt được ý chính và chủ đề của các đoạn văn là điều cực kỳ cần thiết.

Để lại thông tin và nhận mã khuyến mãi đặc biệt chỉ có trong tháng này

Đề thi IELTS Writing (60 phút)

Cấu trúc bài thi IELTS Writing gồm 2 bài Task 1 và Task 2 trong vòng 60 phút. Số chữ quy định Task 1 là 150 từ và task 2 là 250 từ.

Cấu trúc bài thi IELTS Writing gồm 2 bài Task 1 và Task 2
Cấu trúc bài thi IELTS Writing gồm 2 bài Task 1 và Task 2

Thời gian để thí sinh làm đề thi IELTS Writing nhiều hơn so với những phần thi khác. Tuy nhiên điều đó không đồng nghĩa với việc nội dung thi này dễ hơn. Để có thể ăn điểm trong mắt người chấm, bắt buộc bài viết của bạn phải được lên ý tưởng sáng tạo cùng với một dàn bài logic, mạch lạc cùng với những từ ngữ mới lạ.

Đề thi Writing Academic

Phần thi môn Viết Academic bao gồm hai phần. Các chủ đề môn viết là mối quan tâm chung về và thích hợp với mọi người vào học đại học hoặc cao học hoặc đang dự định đăng ký về chuyên môn.

 • Task 1: Bạn sẽ được đưa ra một bản đồ (map),  bảng (table), hay sơ đồ quá trình (process/diagram),… và được yêu cầu miêu tả, tóm tắt hay giải thích thông tin bằng từ ngữ của chính mình. Bạn cũng có thể được yêu cầu mô tả và giải thích dữ liệu, mô tả các giai đoạn của một quá trình, một điều gì đó hoạt động như thế nào hay mô tả một đối tượng hay một sự kiện.
 • Task 2: Bạn sẽ được yêu cầu viết một bài luận để phản hồi lại một quan điểm, một lập luận hay một vấn đề. Bạn phải hoàn thành cả hai phần thi bằng phong cách viết văn trang trọng.

Đề thi Writing General 

Phần thi môn Viết General bao gồm hai phần được căn cứ vào các chủ đề được quan tâm chung.

 • Task 1: Bạn sẽ được giới thiệu một tình huống và được yêu cầu viết một lá thư đề nghị cung cấp thông tin hoặc giải thích tình huống. Lá thư có thể được viết theo phong cách thân mật, bình thường hoặc trang trọng.
 • Task 2: Bạn sẽ được yêu cầu viết một bài luận phải hồi lại một quan điểm, một lập luận hay một vấn đề. Bài luận này có thể sẽ thiên về phong cách thân mật hơn là bài luận trong Phần 2 của hình thức thi Học thuật.

Đề thi IELTS Speaking (15 phút)

Nếu muốn dành điểm cao ở bài thi IELTS Speaking bạn không nên nói lại nội dung đã giới thiệu ở trước đó. Toàn bộ những gì bạn nói ra đều sẽ được ghi âm để tiện cho ban giám khảo đánh giá. Vậy nên hãy linh hoạt hơn trong việc sử dụng và chuyển đổi từ ngữ để bài nói trở nên sinh động hơn.

Phần thi Nói của hai hình thức Học thuật và Tổng quát đều giống nhau

Phần thi Nói của hai hình thức Học thuật và Tổng quát đều giống nhau. Phần thi Nói đánh giá khả năng nói của bạn và diễn ra trong vòng 11 đến 14 phút. Mỗi phần thi đều được ghi âm.

 • Part 1: Đây được coi là phần khởi động cho bài thi Speaking, bạn sẽ nhận được các câu hỏi tương đối dễ xoay quanh các chủ đề về cuộc sống của bạn, gia đình, bạn bè, công việc, học tập….
 • Part 2: Thí sinh được trao một mẩu giấy và cây bút và yêu cầu nói về một chủ đề cụ thể trong vòng tối đa 2 phút. Trước khi nói các bạn sẽ có 1 phút để chuẩn bị trước, sau đó giám khảo sẽ hỏi thêm 1 số câu hỏi về chủ đề này và kết thúc chuyển sang Part 3.
 • Part 3: Bạn sẽ được hỏi thêm một số câu hỏi có thể liên quan đến chủ đề phần 2 hoặc không? Bạn cần phải thảo luận nhiều hơn với giám khảo để có thể gây ấn tượng tốt. 

Đề thi IELTS Writing Quý I

Đề thi ngày 09/01

 • Task 1: The diagram shows how chocolate is produced. Summarize the information by selecting and reporting the main features and make comparisons where relevant.
Đề thi IELTS Writing Quý I
 • Task 2: Some people think that hosting an international sports event is good for the country, while some people think it is bad. Discuss both views and state your opinion.

Đề thi ngày 16/01

 • Task 1: The bar charts illustrate the average house expenses in England and its capital city – London, and to present the comparison regarding the average house prices between distinct areas of England within the year
Đề thi ngày 16/01
 • Task 2: Some people think students should study the science of food and how to prepare it. Others think that school time should be used in learning important subjects. Discuss both views and give your opinion?

Đề thi ngày 21/01

 • Task 1: The graphs below show the cinema attendance in Australia and the average cinema visits by different age groups from 1996 to 2000. Summarize the information by selecting and reporting the main features and make comparisons where relevant.
Đề thi ngày 21/01
 • Task 2: Some countries allow old people to work to any age that they want. Do the advantages outweigh the disadvantages?

Đề thi ngày 23/01

 • Task 1: The plans show the change of a small theater in 2010 and 2012.
Đề thi ngày 23/01
 • Task 2: In some countries, more young adults continue to live with their parents even after they have completed education and found jobs. Do the advantages outweigh the disadvantages?

Đề thi tháng 02

Đề thi ngày 06/02

 • Task 1: The bar chart shows the percentage of small , medium, large companies which used social media for business purposes between 2012 to 2016.
Đề thi ngày 06/02
 • Task 2: Many people believe that it is easier to have a healthy lifestyle in the countryside. Others believe that there are health benefits of living in cities. Discuss both views and give your opinions.

Đề thi ngày 20/02

 • Task 1: Bar chart
Đề thi ngày 20/02
 • Task 2: Children should do organized activities in their free time while others believe children should be free to do what they want. Discuss both views and give your opinion?

Đề thi ngày 25/02

 • Task 1: The table shows the export values of various products in 2009 and 2010.
 • Task 2: Some people believe that the best way to encourage children to have a healthy diet at school and some people believe that parents should teach them to have a healthy diet. Discuss both views and give your opinion?

Đề thi ielts ngày 27/02

 • Task 1: The diagrams show changes in a student common room
 • Task 2: Some people feel that young people should follow the traditions of their society. Others, however, believe that young people should be free to behave as individuals. Discuss both these views and give your own opinion.

Đề thi tháng 03

Đề thi ngày 04/03

 • Task 1: The diagrams give information about changes in a student accommodation.
Đề thi ngày 04/03
 • Task 2: Today many countries import food from different parts of the world. Is this a positive or negative development?

Đề thi ngày 13/03

Task 1: The chart below gives information about the amount of time children spend with their parents.               

Đề thi ngày 13/03
 • Task 2: Some people store personal and private information online, including banking, contacts and addresses. Is it a positive or negative trend?

Đề thi ngày 20/03

 • Task 1: The graph below gives information about the percentage of people living in Australia who were born in Asia, the UK, and other regions.
Đề thi ngày 20/03
 • Task 2: Many people are working longer hours. Why is this happening? What problems can this cause to people?

Đề thi ngày 27/03

 • Task 1: The maps below show a beachfront area in Australia in 1950 and today.
Đề thi ngày 27/03
 • Task 2: People believe that individuals who make a lot of money are the most successful. Others say that those who contribute to society like scientists, teacher are the most successful. Discuss both and give your opinion?

Đề thi IELTS Writing Quý II

Đề thi IELTS Writing tháng 04

Đề thi ngày 10/04

 • Task 1: The line graph illustrates the proportion of total expenditure in a certain European country between 1960 and 2000.
 • Task 2: Many students find it difficult to concentrate or pay attention in school. What are the reasons? What could be done to solve this problem?

Đề thi ngày 17/04

 • Task 1: The bar chart shows the types of media that people of different age groups used to get daily news in one country in 2011. Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.
Đề thi ngày 17/04
 • Task 2: It is now possible for scientists and tourists to travel to remote natural environments, such as the South pole. Do the advantages of this development outweigh the disadvantages?

Đề thi ngày 24/04

 • Task 1: The maps give information about a university sports court.
 • Task 2: Nowadays more tasks at home and work are being performed by robots. Is this a negative or positive development?

Đề thi ngày 29/04

 • Task 1: The bar chart below shows the passenger kilometers traveled by different means of transport in the UK in 1990 and 2000. Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.
Đề thi ngày 29/04
 • Task 2: Some people think that childcare centers provide the best services for children of preschool age. Other working parents think that family members such as grandparents will be better carers for their kids. Discuss both views and give your opinion.

Đề thi IELTS Writing tháng 05

Đề thi ngày 08/05

 • Task 1: The bar chart shows the number of people who visited different museums in London. Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.
Đề thi ngày 08/05
 • Task 2: It is more important to spend public money on promoting a healthy lifestyle in order to prevent illness than to spend it on treatment of people who are already ill. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 15/05

 • Task 1: The maps below show the changes in the art gallery ground floor in 2015 and present day.
Đề thi ngày 15/05
 • Task 2: Some people believe that a country will benefit greatly if its students study abroad. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 22/05

 • Task 1: The first graph shows the number of train passengers from 2000 to 2009; the second compares the percentage of trains running on time and target in the period.
 • Task 2: Restoration of old buildings in main cities involves enormous government expenditure. It would be more beneficial to spend this money to build new houses and roads. To what extent do you agree or disagree? Give reasons for your answer and include examples from your own experience.

Đề thi ngày 29/05

 • Task 1: The graphs below show the percentage of men and women aged 60-64 who were employed in four countries in 1970 and 2000. Summarize the information by selecting and reporting the main features and make comparisons where relevant.
Đề thi ngày 29/05
 • Task 2: The use of mobile phones should be banned in public places like libraries and shops. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi IELTS Writing tháng 06

Đề thi ngày 05/06

 • Task 1: Pie chart
 • Task 2: Some people think that governments should ban dangerous sports, while others think people should have the freedom to do any sports or activity. Discuss both views and give your own opinion.

Đề thi ngày 12/06

 • Task 1: The pictures below show the process of making clothes from recycled plastic bottles. Summarize the information by selecting and reporting the main features and make comparisons where relevant.
Đề thi ngày 12/06
 • Task 2: Some people think the newly built houses should be the same as the old houses in local areas. Others argue that local authorities should allow people to build houses in their own styles. Discuss both views and give your opinion.

Đề thi ngày 17/06

 • Task 1: Line
 • Task 2: While people in developing countries are happier than in the past, people in developed countries are less happy. Why? What can be learned from this?

Đề thi ngày 19/06

 • Task 1: The table below shows daily oil production in 4 countries from 2000 to 2004.
Đề thi ngày 19/06
 • ask 2: Sport has an important role in society. Some people believe that it is nothing more than leisure activities. Discuss both views and give your opinion?

Đề thi IELTS Writing Quý III

Đề thi IELTS Writing tháng 7

Đề thi ngày 01/07

 • Task 1: The table below shows information about department stores and online stores Australia in 2011
Đề thi ngày 01/07
 • Task 2: It is a natural process of animal species to become extinct (e.g. dinosaurs, dodos, etc.). There is no reason why people should stop this from happening. Do you agree or disagree?

Đề thi ngày 10/07

 • Task 1: The graph shows the percentages of people going to cinemas in a European country on different days
Đề thi ngày 10/07
 • Task 2: In the past, people stored knowledge in books. Nowadays, people store knowledge on the internet. Do the advantages of this development outweigh the disadvantages?

Đề thi ngày 17/07

 • Task 1: The graph shows information about the number of people in Australia who use Chinese, Arabic, Italian and Greek as their first language.
Đề thi ngày 17/07
 • Task 2: Large companies use sports events to promote their products. Some people think it has a negative impact on sports. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 24/07

 • Task 1: The charts below show the percentages of the water used in different sectors in Sydney, Australia in 1997 and 2007. Summarize the information by selection and reporting the main features, and make comparisons where relevant.
Đề thi ngày 24/07
 • Task 2: In many countries, the number of animals and plants is declining. Why do you think it is happening? How to solve this issue?

Đề thi IELTS Writing tháng 8

Đề thi ngày 07/08

 • Task 1: The two plans show Pancha village in 2005 and 2015. Write a summary of the information. Select and report the main features, and make comparisons when necessary.
Đề thi ngày 07/08
 • Task 2: Some people think that because some children find some subjects such as mathematics and philosophy difficult they ought to be optional instead of compulsory. To what extent do you agree or disagree with this opinion?

Đề thi ngày 12/08

 • Task 1: The diagram below shows the process of producing smoked fish.
Đề thi ngày 12/08
 • Task 2: Many people believe that scientific research should be carried out and controlled by governments rather than private companies. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 21/08

 • Task 1: The charts below give information about the price of tickets on one airline between Sydney and Melbourne, Australia, over a two-week period in 2013. 
Đề thi ngày 21/08
 • Task 2: Nowadays celebrities are more famous for their glamour and wealth than for their achievements, and this is a bad example to adolescents. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi tháng 9

Đề thi ngày 30/09

 • Task 1: The charts show the percentage of volunteers by organizations in 2008-2014.
Đề thi ngày 30/09
 • Task 2: Some people think that newspapers are the best way to learn news. However, others believe that they can learn news better through other media. Discuss both views and give your opinion

Đề thi ngày 18/09

 • Task 1: The maps show two different plans designed for a conference room.
Đề thi ngày 18/09
 • Task 2: Some experts believe that when a country is already rich, any additional increase in economic wealth does not make its citizens any more satisfied. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi IELTS Writing Quý IV

Đề thi IELTS Writing tháng 10

Đề thi ngày 02/10

 • Task 1: The table details the international tourist arrivals in millions in 8 countries in 2009 and 2010 and the changes (in percentages)
CountryIn 2009 (millions)In 2010 (millions)Change
France76760
US66671.5%
Spain55561.8%
UK55573.6%
Italy44452.3%
Turkey334533%
China223455%
Germany1123109%
Hong Kong109-11%
 • Task 2: Some people say that men are naturally more competitive than women. What extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 09/10

 • Task 1: Bar chart
 • Task 2: Some people think that it is more beneficial to take part in sports which are played in teams, like football. But others think taking part in individual sports is better, like swimming. Discuss both views and give your own opinion.

Đề thi ngày 14/10

 • Task 1: Line chart
 • Task 2: Companies use different ways to increase sales. What different ways do companies use to increase sales. What is the most effective?

Đề thi ngày 16/10

 • Task 1: Pie chart
 • Task 2: Nowadays, international tourism is the biggest industry in the world. Unfortunately, international tourism creates tension rather than understanding between people from different cultures. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 23/10

 • Task 1: Bar chart
 • Task 2: Some people believe that it is a good idea that older people continue to work if it is possible for them to do. Do you agree or disagree?

Đề thi ngày 30/10

 • Task 1: The table below shows information about age, average income per person and population below proverty line in three states in USA
CaliforniaUtahFlorida
Aged under 1817%28%16%
Aged over 6013%8%23%
Average in come per person23.00017.00022.000
Population below proverty line i16%9%12%
 • Task 2: Scientists believe that computers will become more intelligent than human beings. Some people find it is positive while others think it is a negative development. Discuss both views and give your own opinion.

Đề thi IELTS Writing tháng 11

Đề thi ngày 06/11

 • Task 1: Pie chart
 • Task 2: The best way to solve world’s environmental problem is to increase the cost of fuel for cars and other vehicles. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 13/11

 • Task 1: Maps
 • Task 2: Some people think that children should begin their formal education at a very early age. Some think they should begin at at least 7 years old. Discuss both views and give your own opinion.

Đề thi ngày 20/11

 • Task 1: Line chart
 • Task 2: Some people think that big companies should provide sports and social facilities for the local community. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 25/11

 • Task 1: Pie
 • Task 2: Research has shown that the transportation of products and people are the main source of pollution. Some people believe the government is responsible for, while others believe it is the fault of individuals. Discuss both view and give your opinion.

Đề thi IELTS Writing tháng 12

Đề thi ngày 02/12

 • Task 1: Bar chart
 • Task 2: Major cities in the world are growing fast, as well as their problems. What are the problems that young people living in those cities are facing? Suggest some solutions

Đề thi ngày 04/12

 • Task 1: Pie
 • Task 2: Some people think that schools should select students according to their academic abilities, while others believe that it is better to have students with different abilities studying together. Discuss both views and state your own opinion. 

Đề thi ngày 09/12

 • Task 1: Bar chart
 • Task 2: The increase in the production of consumer goods results in damage to the natural environment. What are the causes of this? What can be done to solve this problem?

Đề thi ngày 11/12

 • Task 1: Bar chart
 • Task 2: Internet access helps young people and workers achieve their education and work goals more easily than before. To what extent do you agree or disagree?

Đề thi ngày 18/12

 • Task 1: Process
 • Task 2: Today family members do not eat meals together. Is this a positive or negative trend.